Helthjem inngår samarbeid med norsk startup – satser på kunstig intelligens

Helthjem styrker sin posisjon og investerer nå i et avansert automatiseringsanlegg utviklet av det norske oppstartsselskapet Omnimod. Anlegget skal i første omgang brukes til sortering av pakker, og dette markerer Helthjems første store satsing innen AI-teknologi.

– Man kan si at dette er sorteringsanleggets svar på Autostore. De har revolusjonert hvordan man driver sortering, og dette vil bistå oss i å møte kundene våre sitt økende behov for raskere og mer forutsigbar levering, sier daglig leder i Helthjem, Anders Lunde Angen, som er overbevist om at kunstig intelligens vil ha en nøkkelrolle i fremtidens logistikk.

Det nye automatiseringsanlegget er utstyrt med modulær maskinvare og avanserte AI-algoritmer fra det norske gründerselskapet Omnimod som ble startet i 2020, og anlegget vil bli installert på Helthjems nye hovedterminal i løpet av sommeren.

– Dette er virkelig et spennende innovasjonsprosjekt for oss. Med denne teknologien sorteres pakker automatisk på en helt ny måte, som er en del av flere satsinger vi gjør for å opprettholde vår konkurransefordel rundt rask, enkel og genial hjemlevering til kundene våre, sier Angen

Styrket kundelojalitet
Helthjem har siden oppstarten i 2015 vokst til å bli landets største privateide pakkedistribusjonsselskap og leverer nå over 13 millioner pakker årlig hjem til folk, over hele landet. I dag har vekstraketten etablert seg som en markedsledende aktør innen sendinger av gjenbruksvarer mellom privatpersoner (C2C), og i fjor kunne de skilte med hele to millioner C2C-sendinger, som ble en ny bestenotering blant distributørene i Norge

Ifølge daglig leder, Anders Angen, har Helthjem ingen planer om å stoppe her, og med ambisiøse vekstmål blir kunstig intelligens et nøkkelkomponent:

– Vi ser på AI som viktig for frakt- og transportbransjen framover, og vi er skikkelig klare for å være i forkant når det gjelder teknologi og nyvinninger. Det som er spesielt spennende med AI er at vi kan finne mønstre, trender og avvik som folk kanskje ikke hadde oppdaget. Dette kan hjelpe oss å planlegge bedre, fordele ressurser smartere og optimalisere hele transportsystemet, sier Angen.

Men mest av alt mener Angen at kunstig intelligens kan bidra til å gi en enda bedre kundeopplevelse:

– Ved å benytte AI kan vi tilby raskere og mer pålitelig levering, bedre sporingsmuligheter og skreddersydde løsninger for kundene våre. Vi er helt sikre på at dette vil styrke kundelojaliteten - og det å skape det beste produktet for våre kunder, det er det viktigste vi gjør, sier han.

NTNU-suksess
For tre år tilbake, på NTNU i Trondheim, startet Omnimod-reisen, der de to grunnleggerne Tobias Drage Roti og Seva Karpov så muligheten for å kombinere selvlærende AI-basert programvare med modulbasert maskinvare innenfor logistikk, hvor kombinasjonen av disse gjør det mulig å tilpasse og endre systemets utforming og oppførsel etter kundens behov uten å måtte erstatte hele enheten.

Resultatet av disse to teknologiene har i senere tid blitt kalt teknologiens tetris - og det med god grunn. Sammen gjør de det mulig å raskt analysere og gjenkjenne forskjellige typer pakker, lese adresselapper og bestemme den optimale ruten for hver sending. Dette resulterer i en betydelig forbedret hastighet, nøyaktighet og effektivitet i logistikkprosessen.

Maskinvaren og programvaren er utviklet av Omnimod selv, og daglig leder, Tobias, er spesielt fornøyd med implementeringen av AI-teknologi;

– Med vår teknologi er det tilrettelagt for optimal samhandling mellom programvare og maskinvare. AI løser ikke bare flere vanlige logistikkproblemer, men den kan kontinuerlig trene seg selv til å bli bedre og løse stadig nye problemer. Vi er veldig stolte og fornøyde over at en innovativ og fremoverlent aktør som Helthjem er den første logistikkaktøren som tar i bruk vår teknologi, sier han.

Visjonen til Omnimod er å levere ukomplisert, sømløs og effektiv logistikk. I januar i fjor fikk de investoren og samarbeidspartneren Element Logic med på laget – et partnerskap som gav 15 millioner NOK i frisk kapital og mye kompetanse innen lagerautomatisering. Element Logic profilerer seg på sin side som Nordens ledende robotlager, såvel som verdens første og største distributør av AutoStore.

– Alle som har jobbet med dette, har fra starten av vært helt hektet. Med en lidenskap for å lykkes, et tungt fagmiljø og de rette partnerskapene, har vi nå alle forutsetninger for å revolusjonere deler av bransjen. Det er spesielt givende å samarbeide med et selskap som Helthjem som er rigget for vekst - det går mer sømløst sammenlignet med de store tunge sorteringsanleggene som finnes i markedet. Og vi er superfornøyd med tilliten fra dem, avslutter Drage Roti.

Dele på