Ny miljøundersøkelse: Enkel levering øker gjenbruket

- Sirkulært forbruk er nøkkelen for å redusere den negative miljøpåvirkningen.

LEVERING: Enkel levering øker gjenbruket. Foto: Helthjem

Publisert: 19. juni 2020

Den generelle brukthandelen har økt på grunn av enkle leveringstjenester, viser statistikk og undersøkelser fra Helthjem. Studien viser at det hovedsakelig er gjenbruk av klær og elektronikk som har økt.

Funnene viser også at forskjellige områder av Norge bruker tjenestene på forskjellige måter. I de fleste tilfeller brukes tjenesten for langdistanseleveringer mellom regioner, men i Oslo kommune blir Helthjems tjenester i større grad brukt til distribusjon lokalt.

Gjenbruksvekst
Helthjem tilbyr flere leveringstjenester, inkludert en dør-til-dør-levering over hele Norge.

I dag er over 80 prosent av disse leveransene knyttet til transport av sirkulære varer, som bruktvarer via markedsplasser som Finn, Tise, Facebook og Bookis.

- En overgang til et sirkulært forbruksmønster er nøkkelen for å redusere den negative miljøpåvirkningen. Å forlenge levetiden og øke bruken av eksisterende varer er viktig i overgangen. Her er gode leveringsløsninger er en avgjørende faktor for å kunne gjøre sirkulært forbruk mer praktisk, sier innovasjonssjef i Helthjem, Thor Even Blom-Ramberg.

Klare mål
Distribusjon er ikke som standard en miljøvennlig aktivitet, og i Norge står veitrafikken for 18 prosent av de totale klimagassutslippene. Effektivitet i logistikk er en nøkkel for å senke klimapåvirkningen og hver meter kjørt teller.

- I Helthjem jobber vi kontinuerlig med å redusere den negative effekten og målet er å senke våre CO2-utslipp med 50 prosent innen 2025. Vårt fokus er å øke effektiviteten til våre eksisterende ruter, evaluere miljøfordelene ved forskjellige transportmidler og oppdater bilparken, sier Cathrine Laksfoss, administrerende direktør i Schibsted Distribusjon.

I løpet av det siste året har Helthjem flere tester på gang med nye elektriske kjøretøyer, og har endret seg til elektriske kjøretøyer for flere ruter. I Oslo er transformasjonen rask, og i dag leveres over 80 prosent av Helthjems leveranser til fots uten karbonavtrykk.

Dele på